Stadionok.hu

 

 

2014-re lesz Debrecenben új stadion

Indulhat a debreceni Nagyerdei Stadion megvalósítási fázisa - jelentette be Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.

A polgármester közlése szerint már a jövő héten elkezdődik a tervezés és a kivitelezési tender előkészítése. Ezek lezárultával - várhatóan jövő tavasszal - kiírhatják a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési pályázatot, 2012 második felében pedig már a munkagépeké lesz a terep.

A beruházás keretében nemcsak maga a stadion, hanem annak környéke - a Nagyerdei körút, a Pallagi út és az Ady Endre út által határolt terület - is megújul, benne a csónakázó tóval, az egykori Új Vigadóval és a víztoronnyal. Maga a stadion egy multifunkciós aréna lesz, amelynek Debrecen igényeihez kell illeszkednie. A cél az, hogy „olyan kapacitást építsünk ki, amire valóban szükségünk van, nem túlzó, értelmesen ki tudjuk tölteni” - fogalmazott a városvezető.

A várhatóan 18-20 ezer férőhelyes, UEFA negyedik kategóriás Nagyerdei Stadionban a tervek szerint 2014 tavaszán játszhatja a DVSC a nyitómeccset - mondta a polgármester.
A költségeket érintő kérdésre Kósa Lajos nem tudott választ adni, mondván, az csak a közbeszerzési eljárás lezárultával ismerhető meg pontosan.

Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos ehhez kapcsolódva elmondta: a debreceni stadionprojekt végrehajtásának ütemtervét az ország teherbíró képességéhez igazítják, a költségekre mindig annyi pénz áll majd rendelkezésre, amennyi a soron következő munkálatokhoz szükséges.

Kósa Lajos közölte: nemzetközi tendert kell kiírniuk a kivitelezésre. Az ehhez kapcsolódó felvetésre - miszerint a debreceni 2-es villamos járműtenderén ez több éves csúszást eredményezett - a polgármester úgy reagált: az ilyen építkezésekre pontosabb szabályok vannak, így akkor is tartható a 2014-es ütemterv, ha a Közbeszerzési Döntőbizottság egy alkalommal új eljárás lefolytatására kötelezné őket.

Forrás - MTI

Stadion tervek