Stadionok.hu

 

 

Ismét állóhelyek Skóciában

A skót labdarúgó-bajnokság klubjai szeretnék elérni, hogy a stadionokban ismét legyenek állóhelyek. A javaslatot a 12 élvonalbeli egyesület közgyűlésén vetették föl és fogadták el.

Többek között a Celtic Glasgow és a Motherwell állt elő az ötlettel, hogy a legvérmesebb szurkolókat a hagyományokhoz visszatérve ismét állóhelyes szektorokba helyezzék el a kapuk mögé.Az ötlet alkalmazhatóságának ugyanakkor előfeltétele még, hogy az érintett városok hatóságai hozzájárulásukat adják. Skóciában és Angliában a Hillsborough-katasztrófa után számolták fel - törvényben - az állóhelyes szektorokat. 1989. április 15-én több ezer sportrajongó érkezett az angliai Sheffield városába a Hillsborough-pályára, ahol az FC Liverpool játszott a Nottingham Foresttel kupaelődöntőt.

Amikor a meccs elkezdődött, még számos Liverpool-szurkoló igyekezett bejutni a stadionba. A rendőrség megnyitotta a kapukat és a drukkerek beözönlöttek az alagúton át a lelátók felé, amelyek azonban ekkor már zsúfolásig tele voltak. Ahogy az újabb érkezők benyomultak, az előttük állókat nekinyomták a nézőteret a pályától elválasztó vasrácsnak. Hat perccel a kezdést követően a bíró félbeszakította a mérkőzést, de a kapukat már későn nyitották ki. Minden idők egyik legnagyobb stadionkatasztrófájában kilencvenhatan vesztették életüket és több százan sérültek meg. Valamennyien Liverpool-szurkolók voltak.

Forrás - MTI