Stadionok.hu

 

 

Lehet-e sörözni a VB-n?

A brazil szervezők és a FIFA még nem tudott megegyezni a csökkentett árú jegyek számáról, és arról sem, hogy árulhatnak-e alkoholt a 2014-es vb stadionjaiban.

A világbajnokság előkészítésének, szervezésének és lebonyolításának szabályozását rögzítő törvény elfogadását sürgeti Brazíliában a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, noha annak tartalmát illetően nincs egyetértés a dél-amerikai ország és a futballszervezet között.

"Eljött a pillanat. Meg kell szülni a törvényt, a kilenc hónap eltelt" - fogalmazott Jérome Valcke főtitkár egy hétfői sajtótájékoztatón, amelyet Aldo Rebelo brazil sportminiszterrel együtt tartott.

A politikus bejelentése szerint a brazil törvényhozásban márciusban kezdődik majd meg a szavazási procedúra. Brazília és a FIFA egyelőre nem jutott közös álláspontra a csökkentett árú jegyek számát illetően, illetve a tekintetben sem, hogy lehet-e majd sört árusítani a 2014-es vb stadionjaiban.

A nemzetközi szövetség nem értékeli azt az elképzelést, melynek értelmében a 60 évesnél idősebb brazil állampolgárok, illetve a hazai diákok féláron juthatnának belépőhöz. Valcke korábbi nyilatkozata szerint a FIFA az idősekre vonatkozó kedvezményt még elfogadná, a diákokat illetően viszont minimum 25 dolláros árat tartana elfogadhatónak. A csökkentett árú jegyek az összes belépő tíz százalékát tennék ki.

A futballszövetségnek az is fontos lenne, hogy kapható legyen sör az arénákban - mivel szerződése van az egyik nagy gyártóval -, miközben a hatályos brazil jogszabály szerint tilos alkoholos italok árusítása a sportlétesítményekben. A legutolsó törvénymódosítási javaslat ugyanakkor már tartalmaz erre vonatkozó lehetőséget, s ha elfogadják, műanyag pohárban forgalmazható lesz majd sör.
Arra a kérdésre, hogy az eddigi szervezők közül Brazília-e a legtöbb speciális igénnyel előálló ország, Valcke igennel felelt a sajtótájékoztatón.

A sportminiszter ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a stadionok időben elkészülnek.
"Be akarjuk bizonyítani, hogy nemcsak a labdával bánunk jól, hanem szervezőként is megálljuk a helyünket és az eddigi legjobb világbajnokságot hozzuk össze" - licitált rá a politikusra Ronaldo, a vb-k legeredményesebb góllövője a szervezőbizottság képviseletében. Valcke a 2012-re tervezett hat szemleútja közül az elsőn tartózkodik Brazíliában, ahol a fortalezai és a salvadori munkálatokat ellenőrzi.

A vb-n Rio de Janeiro, Sao Paulo, Brazíliaváros, Belo Horizonte, Porto Alegre, Salvador, Cuiabá, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal és Recife ad otthont találkozóknak.

Forrás - MTI